1934

Omenamehua kotikeittiössä


Vuonna 1934 Inger Rasmussen osallistui päivän mittaiselle mehunvalmistuskurssille, jossa hän oppi hyödyntämään kaikki puutarhansa omenat, jotka muuten olisivat menneet hukkaan. Tarkoitus oli aluksi valmistaa mehua vain perheelle, mutta kun naapurit Rynkebyn kaupungissa saivat maistaa Ingerin hyvää mehua, alkoi todella tapahtua. Naapurit ryhtyivät tuomaan omenansa Ingerille, joka valmisti niistä mehua korvausta vastaan. Ensimmäisen vuoden aikana hän valmisti perheen kotikeittiössä mitä yksinkertaisimmilla kotitalousvälineillä jopa 5 000 pulloa omenamehua.

1935

Mehustamo


Vuonna 1935 mehustamo siirrettiin Ingerin kodista erityisesti omenamehun valmistusta varten rakennettuun taloon.
Siellä valmistettiin jopa 12 000 litraa mehua vuodessa. Uusia koneita ja uudempaa tekniikkaa kehitettiin Ingerin miehen konetehtaalla. Odensessa sijaitsevalta viinitilalta saatiin kierrätyslasia, ja Ingerin poika puolestaan löysi vanhan korkituskoneen viidellä dollarilla. Toiminta alkoi jo muistuttaa pienyrityksen toimintaa, ja kahden vuoden kuluttua mehun valmistusmäärä oli noussut 60 000 litraan.

1938

Köpenhaminalaisetkin haluavat maistiaisia 

 

 Vuonna 1938 kreivi Wedell järjesti metsästystapahtuman, johon osallistui muun muassa Tanskan kruununprinssi Frederik.
Kreivi halusi tarjota myös omenamehua, jota hän oli tilannut Ingeriltä. Metsästyksen jälkeen muutama pullo päätyi Wedellin viinikauppiaalle, joka kiinnostui itselleen aiemmin tuntemattomasta juomasta. Viinikauppias matkusti Rynkebyhyn tapaamaan Ingeriä, ja näin Inger sai uuden, täysin oman jälleenmyyjän pääkaupunkiin. Ensimmäisellä kerralla toimitettiin kymmenen laatikkoa ja myöhemmin saman kuun aikana vielä toinen samanlainen erä, ja siitä se sitten alkoi: kööpenhaminalaiset pääsivät omenamehun makuun.

1953

Perheyrittäjyys jatkuu


Vuonna 1953 yritys siirtyi Ingerin tyttärelle Dagmar Andreassenille, joka on vähintään yhtä aikaansaava kuin äitinsä.
Hän toi markkinoille nopeaan tahtiin uusia makuja ja käynnisti esimerkiksi mustaherukkamehun valmistuksen, josta tuli Rynkebyn suurin tulonlähde 1950-luvulla. Myynti suuntautui niin Saksaan, Ruotsiin kuin Englantiinkin, ja mustaherukat avasivat Rynkebylle tärkeän myyntikanavan suurkeittiöihin ja laitoksiin.
 

1963

Keltainen sukelllusvene - 1963
 

Rynkeby kasvoi toden teolla 1960-luvulla, niin fyysisesti kuin taloudellisestikin. Dagmarin oli koko ajan laajennettava tiloja lisätäkseen kapasiteettia. Vuodesta 1962 vuoteen 1967 liikevaihto nousi keskimäärin 1 miljoonalla kruunulla vuodessa. Tällä tavoin Rynkeby iskostui myös tanskalaisten tietoisuuteen - lehdistöstä puhumattakaan.
Kuukauden aikana ilmestyi kuusi suurta kuvallista lehtiartikkelia ja kiinnostus Dagmaria kohtaan vain kasvoi, kun hän hankki keltaisen sukellusveneen ja käytti sitä markkinoinnissa: ”Rynkeby putkahtaa pinnalle kaikkialla.”
Ja niinhän se tekikin! Tänä päivänä Rynkebyn osuus Tanskan markkinoista on yrityksen innovatiivisen ajattelutavan ansiosta 55- 60 %, ja tämä ajattelutapa vaikuttaa edelleen tuotekehittelyyn ja markkinointiin.
 

1972

Sopimus De forenede Bryggerier -panimon kanssa

 

Dagmar luotsasi Rynkebytä kun hänet valittiin Tanskan kansankäräjille Folketingetiin vuonna 1968. 
Niinpä hän otti yhteyttä United Breweries -panimoon kuullakseen, olisivatko he kiinnostuneita ostamaan hänen yrityksensä. 
Eräänä sunnuntaiaamupäivänä kaksi herrasmiestä tuli tapaamaan häntä, ja pitkän kokouksen jälkeen syntyi sopimus: Dagmar hoitaisi itse tuotannon ja DfB vastaisi jakelusta ja markkinoinnista. Näin hän omisti yrityksen vuoteen 1988 asti, jolloin se myytiin Carlsbergille.

1998

Rynkebystä tulee osa MD Foods -yhtiötä

 

Rynkebystä Vuonna 1993 Rynkeby fuusioitiin osaksi Ripellaa ja sai nimekseen Rynkeby Foods A/S. Näin pienestä, vuonna 1934 perustetusta kotimehustamosta oli tullut Tanskan suurin mehu- ja täysmehutuottaja. MD Foods (myöhemmin Arla) ja Carlsberg omistivat kummatkin 50 % yrityksestä vuoteen 1998 asti, jolloin MD Foods hankki itselleen panimon osuuden.

2001

Rynke apina
 

Kun Rynkebystä tuli osa MD Foods -yhtiötä, alkoi asioita taas tapahtua. Vuonna 2002 käynnistettiin yhteistyö ruotsalaisen mehuyhtiön JO-Bolagetin kanssa ja myyntiluvut nousivat sekä Tanskassa että Ruotsissa. Samana vuonna Rynkeby käynnisti uuden mainoskampanjan, josta tuli äärimmäisen suosittu Tanskassa - ennen kaikkea Rynke-apinan ansiosta. 

2013

Rynkeby pitää kiinni perinteistä


Vuodesta 1998 lähtien Rynkeby on ollut Arlan (aiemmin MD Foods) omistuksessa ja on tänä päivänä Pohjoismaiden suurin täysmehu- ja mehuvalmistaja. Rynkebyn osuus Tanskan markkinoista on 55-60 %. Vaikka yritys on kasvanut, ei perusfilosofiasta ole ikinä luovuttu. Tarkoituksena on edelleen valmistaa hyviä täysmehuja ja muita mehuja luonnollisista aineksista. Suurin osa tuotannosta tapahtuu edelleen Fyn-saarella, joka sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Rynkebyn pienestä kotikeittiöstä, jossa kaikki sai alkunsa.
 

Katso Team Rynkeby

Team Rynkeby

Team Rynkeby -joukkueet Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta pyöräilevät Pariisin kerätäkseen rahaa syöpäsairaiden lasten hyväksi.

Katso Team Rynkeby

Uutuudet

Oletko jo maistanut Rynkebyn tuorepuristettuja täysmehuja?

Rynkeby tuorepuristetut täysmehut löytyvät kauppojen lämpimästä mehuhyllystä.

Rynkeby Tuorepuristettu täysmehu

Historia

Historia

Kuinka kaikki alkoi? Vuonna 1934 osallistui Inger Rasmussen päivän mittaiselle  mehunvalmistuskurssille...

Lue lisää historiasta